Kongenitální vaginální aplazie: laparoskopická rekonstrukce neovaginy podle Vecchiettiho při syndromu Mayer-von Rokitansky-Kuester-Hauser - Bartoš, Pavel (Česká gynekologie, 2000)
Cíl studie: Vytvoření neovaginy u pacientek s kongenitální vaginální aplazií. Zhodnocení možnos-tí laparoskopického přístupu.Typ studie: Pilotní prospektivní.Sídlo studie: Oddělení gynekologie a minimálně invazivní chirurgie Nemocnice Na Homolce.Metodika: 4 pacientky s výše uvedeným syndromem byly zařazeny do studie. Byla použita laparo-skopická aplikace Vecchiettiho techniky. Operaci předcházelo klinické a ultrazvukové vyšetření.Výsledky: Nezaznamenali jsme žádné komplikace, délka operace byla 96 min. Po 14 dnech bylodosaženo uspokojivé vaginální délky.Závěr: Laparoskopický přístup k tomuto problému s sebou nese všechny výhody minimálně inva-zivního přístupu, ale i výhody klasické abdominální Vecchiettiho operace.
Keywords: Humans; laparoskopie; Plastic Surgery Procedures; lidé; Female; prospektivní studie; Laparoscopy; Prospective Studies; vagina; ženské pohlaví; zákroky plastické chirurgie; Vagina