Perkutánní aspirační trombektomie v popliteálním a bércovém řečišti - 4leté zkušenosti - Lojík, Miroslav; Krajina, Antonín; Mašková, Jana (Rozhledy v chirurgii, 2000)
Cíl: Retrospektivně zhodnotit výsledky perkutánní aspirační trombektomie (PAT) v popliteálním a bércovém řečišti u primárních a iatrogenních embolizaci a pri intraarteriální trombolýze. Materiál a metoda: PAT byla použita u 41 nemocného (42 tepen), 12x primárně u trombembolického obliterujícího onemocněm' tepen dolních končetin, 14x v průběhu trombolýzy, 16x po iatrogenní embolizaci po perkutánní angioplastice. Výkon proveden vždy prográdnim pristupem do společné femorální tepny, nejčastěji byl použit 7F aspirační katétr. Aspirace byla provedena u 40 nemocných z oblasti a. poplitea a proximálních úseků bércových tepen. Výsledky: Úplné aspirace bylo celkem dosaženo v 67 %, částečné aspirace ve 23 %, aspirace nebyla úspěšná v 10 %. U iatrogennich distálnich embolizaci byla PAT úspěšná v 88 %, u trombolyzovaných nemocných byla zcela Úspěšná ve 40 %, částečně úspěšná v 50 %, neúspěšná v 10 %. Primárně prováděná aspirace pri trombemholickém obliterujícím onemocnění tepen DK byla úspěšná u 50 % nemocných. Nebyly zaznamenány žádné závažné komplikace. Závěr: PAT je vysoce účinná metoda odstranění embolizovaného materiálu u iatrogennich embolizaci po endovaskulámích výkonech, účinná pomocná metoda při intraarteriální trombolýze. Může být použita primárně U akutních uzávěrů v oblasti trifurkace a. poplitea.
Keywords: dospělí; Popliteal Artery; Female; Thrombolytic Therapy; arteriae tibiales; Adult; ženské pohlaví; Femoral Artery; trombektomie; trombolytická terapie; lidé; balónková angioplastika; arteria poplitea; Tibial Arteries; Middle Aged; Male; Aged; Thrombectomy; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; arteria femoralis; Angioplasty, Balloon; dolní končetina; Lower Extremity; Humans