Vývoj reprodukčního zdraví žen v ČR v období 1993-1997. 1. Metodologie šetření a charakteristika výběrových souborů - Velebil, Petr; Štembera, Zdeněk; Kraus, J; Čákiová, Eva (Česká gynekologie, 2000)
Cíl celkové studie: Zjistit, jaké změny v reprodukčním zdraví žen vyvolaly změny v systému zdra-votní péče a v sociální sféře.Cíl dílčí studie I: Vypracovat metodiku sběru dat a zjistit změny v základních demografickýchukazatelích.Název a sídlo pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha-Podolí.Typ studie: Retrospektivní srovnávací epidemiologická studie.Metodika: V r. 1993 a 1997 byla provedena 2 celostátní reprezentativní šetření formou třístupňovécluster sample. Po vybrání lokalit ve všech okresech ČR byly vybrány domácnosti, v nichž 150vyškolených tazatelek provedlo na základě otázek v dotazníku pohovor s 4 497 ženami v repro-dukčním věku v prvém a se 1 735 ženami v druhém šetření. Byly srovnávány základní demografic-ké údaje z obou souborů a údajů z posledního sčítání obyvatel v r. 1991. První šetření bylozajištěno z prostředků rozvojového fondu US AID (United States Agency for International Deve-lopment) prostřednictvím dohody se SZO, druhé šetření Českým statistickým úřadem a Minister-stvem zdravotnictví ČR.Výsledky: Věková struktura žen se liší jen minimálně v souboru 1993 od Censu 1991, ale výrazněklesl podíl žen 15-19letých v souboru 1997. Z hlediska rodinného stavu se v souboru 1997 zvýšilpodíl žen žijících ve formálním manželství a žen rozvedených. V počtu narozených dětí se zvýšilv souboru 1997 podíl žen pouze s jedním narozeným dítětem a ubylo žen se 4 a více dětmi. Rovněžse zvýšil podíl žen se středoškolským vzděláním ukončeným maturitou.Závěr: V první dílčí studii bylo nutné zjistit změny v uvedených 4 ukazatelích charakterizujícíchpopulaci žen v reprodukčním věku, poněvadž tyto změny by mohly být v souvislosti s jednotlivý-mi ukazateli o vývoji reprodukčního zdraví (antikoncepce, umělé ukončení těhotenství), jejichžanalýza je obsahem dalších dílčích studií.
Keywords: věkové faktory; Reproductive Health; Population Characteristics; Adult; statistika přirozeného pohybu; Age Factors; lidé; reprodukční zdraví; dospělí; ženské pohlaví; populační charakteristiky; Epidemiology; Female; Humans; Vital Statistics; epidemiologie