Syndrom předčasného ovariálního selhání - Cibula, David; Živný, J (Česká gynekologie, 2000)
Cíl práce: Shrnutí problematiky syndromu předčasného ovariálního selhání.Typ studie: Přehledný článek.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika I. LF UK a VFN v Praze, Apolinářská18, Praha 2.Souhrn: Incidence předčasného ovariálního selhání se udává od 0,9 do 3 %. Onemocnění se mani-festuje amenoreou, kterou mohou provázet typické klimakterické vegetativní příznaky z nedo-statku estrogenů. Jediným diagnostickým kritériem tohoto syndromu je zvýšená hladina FSH nad40 IU/l zjištěná ve dvou odběrech s měsíčním odstupem u ženy mladší 40 let. Příčinu onemocněnínedokážeme u většiny žen prokázat. Nejčastější zjistitelnou příčinou je autoimunitní poškozenífolikulárního aparátu, méně často je nalezena genetická příčina. U všech žen s POF by měla býtprovedena vyšetření se zaměřením na další autoimunitní onemocnění, u žen mladších 30 let byměl být vyšetřen karyotyp. I přes možnost zachované folikulární aktivity je pravděpodobnostotěhotnění velmi malá. Indukce ovulace je prakticky neúčinná. Diagnóza POF je jasnou indikacík dlouhodobé estrogen-gestagenní substituční léčbě i při absenci příznaků z nedostatku estroge-nů.
Keywords: syndrom fragilního X; estrogenní substituční terapie; Autoimmune Diseases; Female; nemoci ovaria; Adult; dospělí; Ovarian Diseases; Fragile X Syndrome; autoimunitní nemoci; ženské pohlaví; Humans; lidé; Estrogen Replacement Therapy; Diagnostic Techniques, Obstetrical and Gynecological; diagnostické techniky porodnicko-gynekologické