Recidivující obstrukční bronchitidy, riziko dětského astmatu? - Honzová, Stanislava; Havranová, Marie; Pohunek, Petr (Alergie (Praha, Print), 2000)
Tzv. syndrom „hvízdavého dítěte“, typický pro kojenecký a batolecí věk, se nejčastěji objevuje při akutním virovém respiračním onemocnění. U některých dětí se však může jednat i o první projev bronchiálního astmatu. Dosud se nepodařilo objasnit hlediska, podle kterých by bylo možné určit, zda se u „hvízdavého“ dítěte jedná o budoucí asthma bronchiale. Pro stanovení diagnózy bronchiální astmatu zůstávají stále nejdůležitější kritéria klinická.
Keywords: algoritmy; Algorithms; respirační zvuky; kojenec; cytokiny; Dyspnea; Infant; Cytokines; Respiratory Sounds; dítě; bronchiální astma; Child; Infant, Newborn; novorozenec; Asthma; Humans; bronchitida; dyspnoe; Risk; riziko; Bronchitis; lidé