Receptory a jejich základní funkce - Erban, Jiří (Alergie (Praha, Print), 2000)
V posledních deseti letech došlo k mimořádně bouřlivému rozvoji molekulární biologie a genetiky. Denně přibývají nové poznatky umožněné nejen procesem vlastního výzkumu, ale též obrovským rozvojem jeho technologického zázemí. Uvedený rozvoj výzkumu přiblížil dobu, kdy výsledky výzkumu se stanou součástí praktické medicíny i jiných odvětví. Tak, jako jsme museli znát alespoň základy klasické biochemie, abychom porozuměli základům farmakologie, tak pro blízkou budoucnost bude nezbytné znát minimální základy molekulární biologie a genetiky, abychom byli schopni zodpovědně využívat možností diagnostiky a terapie nemocí, které nám současné výzkumy nabídnou. Proto se autor pokusil shrnout základní a zjednodušené informace o struktuře a funkci receptorů, o přenosu informace (signálu) z extracelulárního prostoru přes membránu do cytosolu a pak dále na úroveň transkripce. Na příkladu desenzitizace beta adrenoreceptoru je pak naznačena šíře složitosti popsaných procesů.
Keywords: Research Support as Topic; finanční podpora výzkumu jako téma; Receptors, Cell Surface; receptory buněčného povrchu; Signal Transduction; signální transdukce