HPLC analýza nesteroidních antirevmatik v biologickém materiálu. 4. Fenaky - Sochor, Jaroslav; Klimeš, Jiří; Sedláček, J; Čermáková, P (Česká a slovenská farmacie, 2000)
V této práci je podán jednak přehled publikovaných HPLC metod hodnotících fenaky v biologickémmateriálu a též je uvedena HPLC metoda pro hodnocení indomethacinu ve vzorcích plné krve.Vypracované chromatografické podmínky i izolační postup byly aplikovány též na analýzu tropesinua obě léčiva lze hodnotit současně. Vzorek krve byl upraven extrakcí do organického rozpouštědlaa indomethacin i tropesin byly analyzovány na reverzních fázích Separon SGX C-18 s mobilní fázímetanol – voda (pH 3,2). Detekce byla při 254 nm. Vypracovaná metoda byla použita pro farmako-kinetickou studii indomethacinu na laboratorních králících.
Keywords: In Vitro Techniques; kyselina octová; Acetates; indomethacin; Animals; antiflogistika; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Rabbits; techniky in vitro; králíci; Indomethacin; Chromatography, High Pressure Liquid; zvířata; acetáty; antirevmatika; Anti-Inflammatory Agents; Acetic Acid; Antirheumatic Agents