Vliv meteorologických podmínek na účinek protihlukových clon u frekventovaných silnic a dálnic - Novák, Josef (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2000)
Stínící účinek protihlukových clon může být závislý na meteorologických podmínkách šíření zvuku ve venkovním prostoru. Prezentovány jsou výsledky měření stínícího účinku 5 různých protihlukových clon. Dopravní hluk byl měřen v 10 různých dnech ve vzdálenostech 25 m, 50 m a 100 m od protihlukové clony a ve výškách 2 m a 5 m nad pohltívým povrchem. Po dobu měření hluku byly zaznamenány hlavní meteorologické podmínky. Výsledky měření byly statisticky zpracovány. Pro všechna měřici místa byl zjištěn velký rozptyl hodnot stínícího zpracovány. Pro všechna měřicí místa byl zjištěn velký rozptyl hodnot stínícího A Laeq a devadesátiprocentních hladin akustického tlaku A L A90 Změny stínícího účinku clon nelze vysvětlit statisticky významnou korelací se žádným z jednotlivých meteorologických vlivů.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Meteorological Concepts; lidé; Research Support as Topic; Noise, Transportation; hluk dopravní; meteorologické pojmy; Humans