Klasické karcinoidy apendixu - Dráč, Pavel; Utíkal, P; Jezdinská, V (Rozhledy v chirurgii, 2000)
V letech 1994-1999 bylo v Ústavu patologie FN Olomouc diagnostikováno 9 klasických apendikálních karcinoidů menších než 2 cm, uložených mimo bázi červa. Ve všech případech byla provedena apendektomie s odstraněním mezenteriola. Literatura uvádí dobrou prognózu takových pacientů - 100% 5 leté přežití. Dále je v literatuře zmiňována možnost recidív a metastáz u tumorů větších než 2 cm a indikace onkologické léčby v širším slova smyslu pri inoperabUitě metastáz, které zhoršují 5 leté přežití na 21-42 %.
Keywords: karcinoid; nádory apendixu; lidé; Appendiceal Neoplasms; Female; mužské pohlaví; Male; Carcinoid Tumor; ženské pohlaví; Humans