Zánětlivý erytém a atrofie ušního boltce jako projev recidivující polychondritidy - Šmejkalová, Dana; Janatová, H; Přádná, Jana (Československá dermatologie, 2000)
Autorky popisují případ 71leté ženy, u níž se po delší dobu vyskytovaly opakující se febrilienejasného původu, váhový úbytek, deprese, vertigo, tinitus, polyartritida, konjunktivitida, poruchysluchu a celková únava.Prvním pozorovaným symptomem byl zánětlivý erytém na levém ušním boltci, který vedl k atrofiia deformaci boltce. Klinické symptomy podpořily diagnózu recidivující polychondritidy, která bylapotvrzena rovněž histologicky. Autorky pokládají tuto asociaci recidivující polychondritidy s asep-tickou meningitidou a pleocytózou likvoru za velice ojedinělou.Příznaky nemoci se výrazně zlepšily po zavedení systémové kortikosteroidní terapie.
Keywords: Prednisone; artritida; Ear Cartilage; Polychondritis, Relapsing; příznaky a symptomy; Erythema; Signs and Symptoms; relabující polychondritida; Aged; prednison; Arthritis; Humans; lidé; ženské pohlaví; Female; ušní chrupavka; erytém; senioři