Autoimunitní puchýřnaté choroby hrtanu - Čoček, Aleš; Hahn, Aleš; Průcha, Ivan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2000)
Autoimunitní puchýřnaté choroby hrtanu jsou poměrně vzácná onemocnění. Jedná sepředevším o pemfigus vulgaris a pemfigoid. V obou případech jde o choroby postihující hlavně kůži.Ze sliznic je postižena nejčastěji bukální sliznice, mohou však být postiženy i sliznice hrtanu,hypofaryngu a jícnu. Diagnóza je stanovena histologicky (intraepidermální akantolytické puchýřeu pemfigus vulgaris a subepidermální puchýře u pemfigoidu) a přímou imunofluoresencí. Hlavnía nejznámější metodou léčby je kortikoterapie. Prognóza neléčeného onemocnění je vážná. Neléčené onemocnění končí smrtí v důsledku celkového marasmu či sepse. Léčba mortalitu výraznězmenšuje, smrt nemocného bývá v souvislosti s komplikacemi dlouhodobé kortikoterapie. V prácijsou popsány tři případy těchto chorob, které byly léčeny v poslední době na ORL klinice 3. LF UKPraha.
Keywords: Humans; lidé středního věku; Pemphigus; Middle Aged; Laryngeal Diseases; Fluorescent Antibody Technique; autoimunitní nemoci; mužské pohlaví; benigní pemfigoid sliznice; Autoimmune Diseases; ženské pohlaví; lidé; pemfigus; Pemphigoid, Benign Mucous Membrane; fluorescenční protilátková technika; Aged; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; senioři; nemoci laryngu; Male; Female