Klasifikace respondentů metodami umělé inteligence - Šorf, Milan; Eck, Vladimír (Lékař a technika, 2000)
V článku je popsán vliv psychické zátěže na psychosomatické veličiny (srdeční frekvence, tlak krve, elektromyografické potenciály, kožní odpor). Psychologická zátěž byla vyvolána dvěma testy. První zátěžový test je zaměřen na zjištění úrovně verbální, percepční a numerické logiky, prostorové představivosti, technické a analytické schopnosti (testl). Jako druhý je použit tzv. sedmičkový test (test 2), který ovlivňuje pozornostní a paměťovou funkci při stresových podnětech. Klasifikace respondentů byla provedena: a) z psychologických dotazníků, b) z výsledků měření. Pro zpracování výsledků měření bylo použito logistické regresní analýzy, expertního systému, strojového učení a kombinace expertního systému se strojovým učením. Tato práce je úvodní, v následujících pracích budou jednotlivé metody podrobně rozpracovány.
Keywords: lidé; Artificial Intelligence; expertní systémy; umělá inteligence; Stress, Physiological; Humans; psychofyziologie; fyziologický stres; Classification; psychologické testy; Regression Analysis; regresní analýza; klasifikace; Psychophysiology; Psychological Tests; Expert Systems