Počítačové sítě akademické komunity - Krekule, Ivan; Indra, Miroslav (Lékař a technika, 2000)
Úvodní stručná historie Internetu potvrzuje klíčový význam akademických komunit jako spolutvůrců a prvních uživatelů počítačových sítí. Tento trend, tj. nabídka nových počítačových sítí akademickým pracovištím, která se podílejí na jejich vývoji a racionálním využití se prosazuje celosvětově i v současnosti, a to jak v USA při zavádění nových výkonných sítí jako je vBNS, Internet2, či New Generation Internet, tak i v Evropě při realizaci sítě TEN-34 ajefi současné zdokonalené verze TEN-155. Na tomto pozadí celosvětového vývoje je uvedena příslušná aktivita ČR, soustředěná na sítě TEN-34 CZ a TEN-155 CZ, které jsou českými úseky zmíněných evropských sítí.
Keywords: Science; věda; Evropská unie; Humans; lidé; počítačové komunikační sítě; Computer Communication Networks; European Union