Vliv způsobu anestezie na velikost krevní ztráty při TEP kyčelního kloubu - Frdlík, Josef; Chytra, I; Pradl, R; Kasal, Eduard (Anesteziologie a neodkladná péče, 2000)
Autoři předkládají výsledky retrospektivní analýzy dat 246 nemocných operovaných pro náhradu kyčelního kloubu ve Fakultní nemocnici v Plzni v období 1. 11. 1997 – 30. 4. 1999. Srovnávají velikost krevní ztráty při užití celkové a subarachnoidální anestezie a hodnotí velikost krevní ztráty v závislosti na délce trvání operačního výkonu. Rozdíl ve velikosti per- i pooperační krevní ztráty mezi oběma typy anestezie nebyl prokázán. Operační výkon pro náhradu kyčelního kloubu trvající déle než 100 minut byl spojen s významně větší krevní ztrátou bez ohledu na způsob anestezie.
Keywords: krevní transfuze; ortopedické výkony; Anesthesia, General; Orthopedic Procedures; interpretace statistických dat; Retrospective Studies; celková anestezie; Data Interpretation, Statistical; náhrada kyčelního kloubu; spinální anestezie; retrospektivní studie; Blood Transfusion; Arthroplasty, Replacement, Hip; Anesthesia, Spinal