Porodní analgezie inhalačními anestetiky - možnosti ovlivnění porodu - Skácel, Jan; Bošota, J (Anesteziologie a neodkladná péče, 2000)
Autoři ve svém sdělení chtějí upozornit, že vedle dnes preferované epidurální porodní analgezie je možno docílit velmi dobré porodní analgezie i inhalačními anestetiky, především 50% směsí oxidu dusného s kyslíkem. Tato analgezie je vhodná u protrahovaných porodů. Pomocí této analgezie lze docílit ekonomické plicní ventilace, vyřadit emocionální složku strachu s nepřiměřenou reak cí na bolest, zkoordinovat děložní činnost a příznivě ovlivnit další průběh porodu. Vyšší koncentrace kyslíku ve vdechované směsi zabezpečí lepší saturaci krve kyslíkem, a to jak u rodičky, tak i u plodu a výrazně ovlivní ABR. V r. 1995 použili ve švédských porodnicích této metody u 70 % porodních analgezií. Tento způsob porodní analgezie je jak pro rodičku, tak i pro plod zcela bezpečný, s minimálním ovlivněním děložní činnosti a ekonomicky nenáročný.
Keywords: hypoxie plodu; Fetal Hypoxia; Anesthesia, Inhalation; hyperventilace; plicní ventilace; Nitrous Oxide; porodní bolesti; oxid dusný; Labor Pain; porodnická analgezie; Pulmonary Ventilation; Hyperventilation; Analgesia, Obstetrical; inhalační anestezie