Ulcerózní kolitidy a salmonelózy - problémy diferenciální diagnostiky - Virtová, Svatava; Táborská, Jana; Koželuhová, Jana (Praktický lékař, 2000)
Ve vybrané skupině dospělých nemocných ve věkovém rozmezí 15-70 let hospitalizovaných pro gastroenteritidu na Infekční klinice FN v Plzni v letech 1994-1998 byly sledovány rozdíly v klinickém obraze a průběhu onemocnění u pacientů se salmonelózou (celkem 746 nemocných) a pacientů, u kterých byla v průběhu hospitalizace diagnostikována ulcerózní kolitida (celkem 20 nemocných). I přes malý soubor nemocných druhé skupiny byly prokázány některé důležité odchylky v průběhu nemoci (déletrvající a významnější enteroragie) a v anamnéze současného onemocnění (výrazně delší trvání enterálních příznaků). Výsledky laboratorních vyšetření nebyly přesvědčivě diskrepantní.
Keywords: ulcerózní kolitida; Clinical Laboratory Techniques; Male; Cholinesterases; železo; Salmonella; Adult; Diagnosis, Differential; dospělí; mužské pohlaví; klinické laboratorní techniky; lidé; ženské pohlaví; Iron; Humans; diferenciální diagnóza; průjem; Colitis, Ulcerative; cholinesterasy; Diarrhea; Female; lidé středního věku; Middle Aged