Poranění střeva - Hoch, Jiří; Jech, Zbyněk; Mikulenka, V (Praktický lékař, 2000)
Poranění střeva jsou závažné, život ohrožující stavy. Mezi jinými břišními úrazy a ve srovnání s poraněním parenchymatózních orgánů jsou zastoupena pouze zlomkem. Cílem práce je upozornit na tuto problematiku, na některé diagnostické aspekty a na způsob chirurgického ošetření. Na pracovišti autorů bylo v letech 1990-1997 ošetřováno 22 zraněných s poraněním střeva. Příčinou byl 5krát penetrující a 6krát nepenetrující úraz břicha, 7krát cizí těleso, 6krát bylo střevo poraněno iatrogenně. S výjimkou jedné nemocné byli všichni operováni; z celé sestavy zemřel 1 zraněný (4,5 %). Za klíčový moment ošetření poraněného střeva považují autoři aktivní přístup k diagnostice i k operační léčbě, shodné s přístupem k ostatním břišním poraněním.
Keywords: Wounds and Injuries; Algorithms; algoritmy; perforace střeva; lidé; Abdominal Injuries; Intestinal Perforation; rány a poranění; poranění břicha; Humans