Terapeutická účinnost a bezpečnost léčby lehké až středně těžké arteriální hypertenze betaxololem (Lokren'R') - Šmíd, Jan (Praktický lékař, 2000)
V rámci otevřené, multicentrické studie, která byla realizována na 407 pracovištích v České republice byl na 2073 nemocných ověřen antihypertenzní účinek a snášenlivost léčby betaxolem (Lokren ® ). Medikamentózní léčba vedla ke statisticky významnému poklesu systolického i dias tolického tlaku v obou sledovaných obdobích po 28 a 56 dnech léčby. V době zahájení studie byla průměrná hodnota TK 162,9 (±14,7)/102,1 (±5,1) mm Hg a TF 79,7 (±10,1)/min. Po 28 dnech léčby se hodnoty TK snížily na 143,4 (±14,8)/88,1 (±7,4) mmHg a TF na 69,6 (±7,8)/min. K dalšímu poklesu docházelo i v následujícím období, takže po 56 dnech léčby betaxololem byly hodnoty TK 140,5 (±13,5)/85,8 (±6,7) mmHg a TF 68,2 (±7,3)/min. Snášenlivost léčby byla dobrá a nežádoucí vedlejší účinky se vyskytly pouze u 52 (2,5 %) nemocných, z nichž u 32 (1,5 %) bylo nutno léčbu předčasně ukončit. Vzhledem k tomu, že se u převážné části léčených hypertoniků nejednalo o monoterapii, není možno výskyt nežádoucích vedlejších účinků přisuzovat jednoznačně hodnocenému preparátu.
Keywords: betaxolol; Female; Arteries; hypertenze; arterie; Humans; Male; Hypertension; Betaxolol; mužské pohlaví; ženské pohlaví; lidé