Antileukotrieny v prevenci pozátěžového bronchospazmu - Turzíková, Jarmila; Fuchs, Martin; Špičák, Václav (Alergie (Praha, Print), 2000)
Antileukotrieny představují novou skupinu léků, která se uplatňuje v léčbě průduškového astmatu. Terapeutický efekt spočívá buď v blokádě syntézy leukotrienů nebo v blokádě receptorů pro leukotrieny. Významný je receptor Cys LT1 pro tzv. „cysteinyl leukotrieny“ (LTC4, LTD4, LTE4), který je lokalizován na buňkách hladkého svalstva, na eozinofilech a na dalších buňkách. Leukotrieny se uplatňují v časné alergické reakci jako velmi potentní bronchokonstrikční agens, ale i v pozdní alergické reakci, neboť mají chemotaktickou aktivitu vůči eozinofilům, působí i na proliferaci buněk hladkého svalstva, epiteliálních buněk a fibroblastů. Antileukotrieny jsou indikovány v preventivní léčbě astmatu perzistujícího lehkého, středně těžkého i těžkého. Jsou přínosem zejména v léčbě aspirin-senzitivního astmatu, byl také prokázán významný efekt v prevenci pozátěžového bronchospazmu. Montelukast je jedním ze skupiny farmak blokující Cys LT1 receptor. U 27 dětských pacientů s prokázaným pozátěžovým bronchospazmem (19 chlapců a 8 dívek) ve věku 7-14 let jsme testovali ochranný efekt montelukastu podaného v dávce 5 mg 10-14 hodin před zátěžovým testem na bicyklu. Největší pokles FEV1 jsme zaznamenali v 3. minutě po ukončení zátěžového testu. Před léčbou byl průměrný pokles FEV1 29,5 %, na léčbě se snížil na 11,5 %. 26 pacientů udávalo i subjektivní zlepšení, pouze u l pacienta s těžkým persistujícím astmatem nedošlo k ovlivnění FEV1 ani subjektivních potíží. U všech 26 pacientů, kteří pozitivně reagovali na léčbu montelukastem, jsme také zaznamenali již v 10. minutě po zátěži spontánní návrat FEV1 k výchozí hodnotě naměřené před zátěží.
Keywords: antagonisté leukotrienů; Humans; Receptors, Leukotriene; leukotrieny; lidé; Child; MONTELUKAST; bronchospasmus; Asthma; Leukotrienes; Leukotriene Antagonists; dítě; receptory leukotrienů; bronchiální astma; Exercise Test; Bronchial Spasm; zátěžový test