Problematika psychofyzické rovnováhy - historický pohled a současné možnosti ve fyzioterapii - Vařeková, Jitka (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2000)
Předložené sdělení se věnuje otázce vztahu psychiky a těla, kterou se lékaři i filosofové zabývají již po tisíce let. Autorka podává stručný přehled vývoje tohoto vztahu v minulosti, zachycuje současný pohled na psychiku v rámci holistické terapie funkčních poruch pohybového systému a shrnuje možnosti působení na psychiku pacienta při léčbě pohybového systému.
Keywords: History; muskuloskeletální nemoci; techniky fyzikální terapie; Holistic Health; Postural Balance; lidé; filozofie; fyzioterapie (obor); dějiny; psychofyziologie; Musculoskeletal Diseases; Physical Therapy Specialty; holistické zdraví; posturální rovnováha; Humans; Philosophy; Psychophysiology; Physical Therapy Modalities