Lidský genom - 22. chromozóm - Brdička, Radim (Časopis lékařů českých, 2000)
Kdysi odvážný, dnes chápaný jako samozřejmost, projekt podrobné analýzy základní struktury lidského genomu oslavil svůj první velký úspěch zveřejněním téměř kompletní sekvence dvaadvacátého chromozómu. Tento chro- mozóm představuje sice jen o něco více než 1,5 % celkové genomové DNA, ale je považován za relativně bohatý z hlediska genového obsahu (545 zatím identifikovaných genových sekvencí) a medicínsky významný. Mezi chorobnými stavy, jejichž původ klademe do v něm obsažených patogenních změn, lze jmenovat vrozené vady srdce a velkých cév, duševní poruchy a nádorová onemocnění.
Keywords: lidské chromozomy, pár 22; Pseudogenes; Chromosome Mapping; Sequence Analysis, DNA; Chromosomes, Human, Pair 22; lidé; Genetic Diseases, Inborn; sekvenční analýza DNA; projekt Lidský genom; Chromosome Aberrations; genetické nemoci vrozené; chromozomální aberace; pseudogeny; Human Genome Project; mapování chromozomů; Humans