Asociace psoriázy se dvěma genetickými polymorfismy v genu pro angiotenzinogen - Vašků, Vladimír; Vašků, Anna; Izakovičová Hollá, Lydie; Semrádová, Věra (Československá dermatologie, 2000)
Práce se zabývá genetickými polymorfismy v genu pro angiotenzinogen ve skupině psoriáz (136nemocných) a zdravých probandů (141 osob). Byl analyzován polymorfismus M235T v genu proangiotenzinogen a polymorfismus A(-6)G AGT. Statisticky byly hodnoceny alelické frekvence jednot-livých polymorfismů, test pro Hardyho-Weinbergovo ekvilibrium a síla vazby mezi oběma polymor-fismy.Vyšetřované polymorfismy jsou ve vazbě jak u kontrolních, tak u psoriatických osob, přičemž sílavazby je větší u psoriatiků a nerozlišitelná mezi muži a ženami. U kontrol i nemocných se spolučastěji vyskytují alely T s A a M s G.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; geny; Humans; lidé; Female; Research Support as Topic; mužské pohlaví; Angiotensinogen; psoriáza; Male; Psoriasis; Polymorphism, Genetic; angiotensinogen; polymorfismus genetický; Genes