Postavení laboratorní medicíny (biochemie) v diagnostice koronárních příhod z hlediska neinvazivních kardiologů. Vlastní zkušenosti s laboratorní diagnózou a sledováním koronární příhody - Matoušková, Jana (Praktický lékař, 2000)
Biochemický průkaz, resp. vyloučení nekrózy myokardu s klinikou a EKG nálezem jsou základními vodítky při rozhodování o dalším postupu u pacienta s bolestí na hrudi. U nemoc- ného s jasnou kardiální klinikou a EKG změnami je přijetí na koronární jednotku jednoznačné, v praxi je ale mnohem více pacientů, kteří mají nálezy sporné. Pak je laboratoř nezbytným vodítkem. Požadavkem je nejen vysoká senzitivita a specificita, ale i rychlost provedení testu. Za „zlatý standard“ moderní biochemické diagnostiky nekrózy myokardu je v současné době považováno vyšetření CK-MB, CK-MB mass a troponinu (T nebo I), event. i vyšetření myoglo- binu. Ve stručném přehledu je uvedena základní charakteristika jednotlivých laboratorních markerů s důrazem na praktickou stránku interpretace výsledků.
Keywords: Myocardial Infarction; Diagnosis, Differential; troponin; diferenciální diagnóza; Troponin; lidé; Coronary Care Units; koronární jednotky; Sensitivity and Specificity; biologické markery; Biomarkers; senzitivita a specificita; infarkt myokardu; Humans