Ošetření píštělí v kavernózním splavu - Novák, Zdeněk (Česká radiologie, 2000)
V posledních dvou letech bylo v rámci součinnosti neurochirurgie a neuroradiologie ošetřeno šest pacientů s karotido-kavernózní pištěli. U pěti pacientů z tohoto počtu se rozvinula přímá karotido kavemózní pištěl po traumatu baze lehni, u jedné pacientky se vyvinula spontánní nepřímá karotido-kavemózní pištěl vlastně jako durální malformace baze lehni na úrovni sinus cavernosus. Jeden pacient byl ošetřen intrakraniálním a extrakraniálním neurochirurgickým uzávěrem příslušné krkavice, jeden pacient přímou embolizaci přišívaného kavernózního splavu během neurochirurgické intervence, u jednoho pacienta byla příslušná krkavice embolizována endovaskulámí technikou, dvěma pacientkám byla přímá karotido-kavernózní pištěl ucpána odpoutatelnými balonky, nepřímá karotido-kavernózní pištěl se spontánně uzavřela po pokusu o embolizaci sinus cavernosus venózní cestou.
Keywords: sinus cavernosus; Cooperative Behavior; Embolization, Therapeutic; baze lební; terapeutická embolizace; Skull Base; kooperační chování; Cavernous Sinus; Humans; lidé; píštěle; neurochirurgie; Neuroradiography; Neurosurgery; Fistula; neuroradiografie