MR diagnostika spinálních synoviálních cyst - Fendrych, Pavel; Rolencová, E (Česká radiologie, 2000)
Synoviální cysty doprovázejí degenerativní změny na intervertebrálních kloubech. Nejčastěji jsou lokalizovány v dolním bederním úseku páteře a klinicky se zpravidla projevují radikulárními příznaky. Autoři demonstrují na skupině 8 symptomatických nemocných MR obraz synoviálních cyst a upozorňují na přínos metody pro jejich diagnostiku a tím i pro přesné stanovení příčiny kořenové komprese.
Keywords: synoviální cysta; Synovial Cyst; Male; Magnetic Resonance Imaging; lidé; Female; mužské pohlaví; ženské pohlaví; magnetická rezonanční tomografie; Humans