Operačná liečba primárneho obštrukčného megaureteru - Kurcinová, Zuzana; Valanský, L; Nagy, Vincent; Podracká, Ľudmila (Česká urologie, 2000)
Operačná liečba primárneho obštrukčného megaureteru (POM) bola vykonaná u 69 deti (82 ureterov) v priemernom veku 10,5 mesiacov. 52 (63 %) megaureterov bolo spojených s funkčnou léziou obličky, 35 (51 %) detí malo symptomatickú uroinfekciu. Dočasná perkutánna nefrostómia vykonaná u 32 deti (2 x bilat.) viedla okrem zlepšenia funkcie obličky resp. ústupu pyelonefritídy k zníženiu stupiía dilatácie a možnosti reimplantácie močovodu bez nutnosti modeláže v 56 %. Paquinova metóda reimplantácie bola použitá 65 krát, 17 krát sa močovod modeloval podľa Hendrena. K úprave pasáže moču došlo v 94 %, k úprave resp. zlepšeniu a stabilizácii obličkovej funkcie v 88 %. Pooperačné komplikácie sa vyskytii u 4 (6 %) detí - 2 x pyelonefritida, 2 x došlo k vzniku striktúry ureterocystoneoststómie - boli úspešne riešené reoperáciou. Pokročilé poškodenie obličky pred operáciou progredovalo a neskôr viedlo k nefrektómii u 4 (6 %) deti, vždy pri megaureteri ťažkého stupňa. Rozbor klinického materiálu potvrdil, že POM je závažné ochorenie. Jeho včasná operačná liečba prináša dobré a trvalé výsledky.
Keywords: lidé; výsledek terapie; obstrukce močovodu; Urography; Infant; Female; dítě; perkutánní nefrostomie; Nephrostomy, Percutaneous; Humans; předškolní dítě; Child, Preschool; mužské pohlaví; urografie; ženské pohlaví; Treatment Outcome; Male; ureter; Ureteral Obstruction; Ureter; Child; kojenec