Možnosti zlepšení výtěžků separací periferních progenitorových buněk - zkušenosti kliniky dětské onkologie - Eckschlager, Tomáš; Staňková, J; Gajdoš, P; Kavan, Petr; Kabíčková, Edita; Hrubá, Alena; Marino, L; Koutecký, Josef (Transfuze dnes, 2000)
Se stále přibývajícím počtem autologních transplantací periferních progenitorových hematopoetických buněk se problematika odběru těchto štěpů stává stále aktuálnější. Protože až do určité hranice koreluje rychlost přihojení s množstvím transplantovaných progenitorů, je snahou získat štěp s dostatečným množstvím progenitorových buněk. V krvi je za normálního stavu přítomno pouze velmi malé množství progenitorových buněk, proto je nutné je před odběrem mobilizovat, což je nejkritičtějším momentem získání dostatečného štěpu. Na klinice dětské onkologie provádíme mobilizaci nejčastěji podáním G-CSF v dávce 10 μg/ kg a den, buď po chemoterapii, nebo samostatně a u pacientů, u kterých předpokládáme horší efekt mobilizace podáváme buď vyšší dávky G-CSF, nebo kombinujeme G-CSF a GM-CSF. V případě neúspěchu odběru štěpu se další postup řídí podle příčiny. Po neúspěšné mobilizaci a separaci máme následující možnosti: 1. nová mobilizace a separace po další sérii chemoterapie; nova mobilizace vyšší dávkou G-CSF nebo kombinací G-CSF a GM-CSF a následná velkoobjemová separace; 3. odebrat kostní dřeň; 4. upustit od megamiemoterapie s autologní transplantací a zvolit jiný léčebný plán.
Keywords: transplantace hematopoetických kmenových buněk; lidé; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Blood Component Removal; dítě; separace krevních složek; Child; Humans; autologní transplantace; Transplantation, Autologous; lékařská onkologie; Medical Oncology; mobilizace hematopoetických kmenových buněk; Hematopoietic Stem Cell Mobilization