Nosní provokační testy lysinem acetylosalicylovým u nemocných s nosní polypózou (Metodika) - Kuchynková, Zdeňka; Vrabec, P; Bendová, Olga (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2000)
V práci je uvedena metodika nasálního provokačního testu k určení nesnášenlivostikyseliny acetylosalicylové (ASA). Tento test byl proveden u 50 nemocných s nosními polypy bezanamnestického údaje o ASA intoleranci, z toho 23 nemocných mělo nosní polypy provázené bron-chiálním astmatem.Provokační agens byl čerstvě připravený roztok lysinu acetylosalicylového, Aspegic (firma Synté-labo). Celková dávka při provokačním testu byla 9 mg lysinu (odpovídá 5 mg kyseliny acetylosali-cylové) podaná oboustranně. Jako placebo byl užíván fyziologický roztok. Aplikace byla provedenadávkovačem od spreje Syntaris.V průběhu testu byla hodnocena nosní průchodnost přední aktivní rinomanometrií. Základnímobjektivně hodnoceným parametrem byl nosní průtok v ml/s oboustranně při rozdílu tlaků 75 Pa.Nemocní zaznamenávali subjektivní pocity nosní průchodnosti, nosní sekrece a pocit dušnosti nadeseticentimetrové vizuální stupnici.Měření byla prováděna za 25 a 50 minut po podání lysinu acetylosalicylového (lys-ASA).U žádného nemocného nedošlo k bronchokonstrikci, nebyl zaznamenán pokles FEV1 ani subjektivnídušnost.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; biomedicínský výzkum; dospělí; Female; Adult; ženské pohlaví; Aspirin; lidé; nosní polypy; nosní provokační testy; Sensitivity and Specificity; Nasal Polyps; senzitivita a specificita; Asthma; Research Support as Topic; Male; Aged; Nasal Provocation Tests; bronchiální astma; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Biomedical Research; Middle Aged; Humans