Nazální provokační testy v diagnostice profesionální rinitidy - Vomelová, Kateřina (Pracovní lékařství, 2000)
Alergická onemocnění horních cest dýchacích byla v České republice zařazena do seznamu nemocí z povolání až nařízením vlády č. 290/1995 Sb. Tím vznikla v pracovním lékařství praktická potřeba zavedení objektivních vyšetřovacích metod pro dia- gnostiku profesionální alergické rinitidy. Nazální provokační test má potvrdit kauzální souvislost mezi vyvoláním příznaků onemoc- nění a expozicí inhalačním alergenům z pracoviště. Diagnóza profesionální rinitidy nemůže být založena pouze na anamnestických údajích pacienta či běžných laboratorních testech, ale musí být řádně objektivizována nejen kvůli vlastnímu zdravotnímu aspektu, ale i závažným posudkovým, sociálně-ekonomickým a společenským dopadům. Metodika nazálních provokačních testů spočívá v kontaktu nosní sliznice s alergizující noxou a následném vyhodnocení subjektivních obtíží pacienta a objektivních nálezů, zvl. aktivní přední rinomanometrií a rinoskopií.
Keywords: nosní provokační testy; nemoci z povolání; celoroční alergická rýma; Nasal Provocation Tests; lidé; Occupational Diseases; Humans; Rhinitis, Allergic, Perennial