Protektívna úloha pilokarpínu a taurínu v pigmentovom epiteli sietnice, v sietnici a v zrakovom nerve - Veselovský, Ján; Oláh, Zoltán; Veselá, A (Česká a slovenská oftalmologie, 2000)
Chromatografickou analýzou za in vivo podmienok na hovädzích očiach po insti- lácii 3% pilokarpínu do spojovkového vaku 2 a 1/2 h od poslednej aplikácie zisťujeme, že tento alkaloid preniká i do zadných tkanivových štruktúr, a to do pigmentového epitelu sietnice, centrálnej a periférnej časti sietnice a zrakového nervu. Zaznamenávame jeho interakciu s amínokyselinou taurínom. Získané vý- sledky dokumentujú, že v sledovaných tkanivových štruktúrach: 1. hladina tau- rínu zo všetkých amínokyselín je prítomná v najvyššej koncentrácii; 2. pilokarpín zvyšuje hladinu taurínu ako aj hladiny celkových amínokyselín; 3. zastúpenie taurínu z celkového množstva amínokyselín sa znížilo v pigmentovom epiteli sietnice a v periférnej časti sietnice, kým v centrálnej časti sa preukázal jeho vzostup a v zrakovom nerve sa jeho hladina zastúpenia nezmenila. Ďalej sa zistilo, že parasympatikomimetikum - pilokarpín tým, že udržuje hladinu amínokyseliny taurínu vo vyšetrovaných tkanivových štruktúrach na požadovaných fyzio- logických hodnotách, prispieva k udržaniu ich morfologickej štruktúry a fyzio- logických funkcií. Súčasne tým má podstatný terapeutický význam pri inhibícii rozvoja znakov glaukómového ochorenia v štruktúrach oka.
Keywords: glaukom; pilokarpin; Pigment Epithelium of Eye; techniky in vitro; pigmentový epitel oční; Glutamic Acid; Glaucoma; zvířata; Taurine; Pilocarpine; retina; Retina; Optic Nerve; Cattle; nervus opticus; skot; In Vitro Techniques; Animals; taurin; kyselina glutamová