Naše skúsenosti s chirurgickou liečbou vitreomakulárneho trakčného syndrómu - Krásnik, Vladimír; Strmeň, Peter; Vavrová, K; Javorská, L (Česká a slovenská oftalmologie, 2000)
Vitreomakulárny trakčný syndróm zapríčiňuje zníženie zrakových funkcií, ktoré sú výsledkom parciálnej ablácie zadného sklovcového kortexu v kombinácii s jeho adhéziou v centrálnej oblasti sietnice. Autori referujú o svojich skúsenos- tiach a výsledkoch s chirurgickou liečbou vitreomakulárneho trakčného syndró- mu. Materiál a metodika: Do retrospektívnej štúdie je zaradených 5 očí (5 pacientov) s vitreomakulárnym trakčným syndrómom. 3 muži a 2 ženy vo veku od 58 do 69 rokov (priemer: 63,8 r.). U všetkých bol prítomný predozadný ťah sklovca s adhé- ziou v okolí makuly a terča zrakového nervu, u 1 diera makuly, v 4 prípadoch bola prítomná epiretinálna membrána a v 3 parciálna trakčná amócia v centrálnej oblasti sietnice. Pars plana vitrektómia s tamponádou expanzným plynom (4x 30% SF6, 1x 20% C3F8) bola realizovaná u všetkých očí, v prípade prítomnosti epireti- nálnej membrány bola táto odstránená, u diery makuly bolo použité autológne sérum. Pacienti boli polohovaní tvárou smerom dole týždeň po operácii. Výsledky: Doba sledovania bola priemerne 12,5 mesiaca (od 10 do 21 mesiacov). U 2 očí došlo k zlepšeniu centrálnej ostrosti zraku o 2 riadky Snellenovho optoty- pu. U 2 k stabilizácii, z toho u jedného po reoperácii pre recidivujúcu epiretinálnu membránu a u jedného pretrváva chronický cystoidný edém makuly aj po operá- cii. U jedného pacienta po revitrektómii s tamponádou silikónovým olejom pre proliferatívnu vitreoretinopatiu s trakčnou amóciou sietnice došlo k poklesu zra- kovej ostrosti. Záver: Chirurgická liečba cestou pars plana vitrektómie je pri diagnóze vitreoma- kulárneho trakčného syndrómu metódou voľby, ktorá odstráni predozadný ťah sklovca.
Keywords: Eye Diseases; lidé středního věku; Humans; adheze tkání; mužské pohlaví; Tissue Adhesions; sklivec; Middle Aged; Epiretinal Membrane; epiretinální membrána; oční nemoci; výsledek terapie; Vitreous Body; Male; Syndrome; Vitrectomy; senioři; lidé; syndrom; Aged; Treatment Outcome; vitrektomie