Současný stav diagnostiky a léčení helikobakterové infekce u dětí - Sedláčková, Miloše (Praktický lékař, 2000)
Sérologické vyšetření specifických protilátek proti Helicobacter pylori u dětí je nutno interpre- tovat s přihlédnutím k věkovým kategoriím. Vyšetření dechového testu s 13 C ureou je u nás dostupné, ale není z ekonomických důvodů v praxi obecně využíváno. Endoskopické vyšetření proto zůstává prozatím v našich podmínkách „zlatým standardem“ diagnostiky chronické gastritidy a infekce H. pylori u dětí. U dětí není žádná specifická gastrointestinální symptomatologie, která by byla spojena s infekcí H. pylori s výjimkou vředové choroby. Plošný screening infekce H. pylori u dětí s gastrointesti- nálními příznaky není vhodný a vyhledávání infekce je vyhrazeno pro děti s vážnými příznaky, které jsou suspektní z organického onemocnění. Zde je endoskopie metodou volby. Zatím není uzavřena otázka vztahu dlouhodobé přítomnosti chronické gastritidy u dětí k event. výskytu závažných, na H. pylori závislých onemocnění v dospělosti. Terapie infekce u dětí je nezbytná při výskytu peptického vředu a u dětí s vážnou symptomatologií s prokázanou infekcí H. pylori, a to zejména těch dětí, v jejichž rodinách se vyskytují H. pylori-pozitivní, vředová choroba nebo karcinom/MALT lymfom žaludku. Terapeutické režimy se řídí obecnými pravidly s přihlédnu- tím k dětskému věku.
Keywords: Helicobacter pylori; Child; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; příznaky a symptomy ústrojí trávicího; Helicobacter Infections; dítě; Signs and Symptoms, Digestive; infekce vyvolané Helicobacter pylori; Humans