Vývoj tuberkulóznej spondylitídy v rokoch 1987-1997 (epidemiológia, diagnostika a liečba) - Palmaj, Juraj (Studia pneumologica et phtiseologica, 2000)
Autor analyzuje súbor novodiagnostikovaných prípadov tuberkulóznej spondylitídy v rokoch 1987-1997 v regióne asi 3,5 milióna obyvatelov západného a západnej časti stredného Slovenska. Podáva epidemiologický prehľad o vývoji tuberkulóznej spondylitídy, jej diagnostických a liečebných metód v poslednom desatroči s ich pozitívnym dopadom na možnosti skorej diagnostiky a najmä chirurgickej liečby tuberkulózy chrbtice. Hodnotí aktuálnu situáciu v problematike osteoartikulárnej tuberkulózy a najmä jej najzávažnejšej formy - tuberkulóznej spondylitídy v podmienkach a problémoch transformujúceho sa zdravotníctva. Upozorňuje na predčasnost demobilizácie v boji proti tuberkulóznej spondylitíde a osteoartikulárnej tuberkulóze vôbec.
Keywords: Slovakia; Spondylitis; Epidemiologic Studies; lidé; antituberkulotika; spondylitida; Diagnostic Techniques and Procedures; diagnostické techniky a postupy; epidemiologické studie; Tuberculosis, Spinal; Antitubercular Agents; Humans; Slovenská republika; Surgical Procedures, Operative; reforma zdravotní péče; tuberkulóza páteře; Health Care Reform; chirurgie operační