Asociace mezi cervikální a lumbální stenózou páteřního kanálu - Mičánková Adamová, Blanka; Bednařík, Josef; Šmardová, L; Moravcová, E; Chvátalová, N; Prokeš, B; Kadaňka, Zdeněk (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2000)
Cílem práce bylo ověřit hypotézu, zda klinicky manifestní stenóza cervikálního páteřního kanálu je významně asociována se subklinickou či klinicky manifestní lumbální stenózou. Prospektivně byla vyšetřena skupina 31 nemocných se spondylogenní cervikální myelopatií podmíněnou cervikální stenózou. Všichni pacienti byli vyšetřeni klinicky a pomoci CT v úrovni L4 a L5 se zjištěním standardních rozměrů páteřního kanálu. Nontnativní CT data byla získána vyšetřením 28 jedinců kontrolního souboini obdobného věkového složení. Známky abnoimálně zúženého lumbálního kanálu podle CT mělo 11 nemocných (šlo vesměs o zúžení laterálního recesu či interartikulámího průměru), 9 nemocných mělo mediolaterálni protmizi či hemiaci disku (z toho 4 nemocní s laterální stenózou). Abnormálně snížený předozadní průměr lumbálního kanálu ve výši obratlového těla svědčící pro vrozené zuzeni kanálu byl nalezen pouze u jednoho nemocného. Klinické známky lumbosakrální radikulopatie a/nebo syndromu neurogenních klaudikací mělo 11 nemocných se spondylogenní cervi¬ kalní myelopatií (35 %), z toho u 8 z nich byl nalezen radiologický CT korelát ve výši L4-S1. Vysokou prevalenci subklinické i klinicky manifestní lumbální stenózy u nemocných se spondylogenní cervikál¬ ni myelopatií je nutné brát v úvahu při hodnocení klinické symptomatiky spondylogenní cervikální myelopatie. Asociace stenózy v krčním a bederním úseku páteře je podmíněna současným rozvojem spondylózy v obou úsecích páteře.
Keywords: Tomography, X-Ray Computed; Muscular Diseases; spinální stenóza; počítačová rentgenová tomografie; lidé; nemoci svalů; Spinal Stenosis; Humans