Prevence alergických onemocnění u dětí určením stupně rizika na základě stanovení hladiny IgE a rodinné anamnézy - Kodl, Miloslav; Kernová, V; Skokanová, Venuše (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2000)
Předkládaná práce řeší problematiku stanoveni hladiny IgE v pupečníkové krvi, jako rizikového faktoru pro vznik pozdějšího onemocnění. Byla sledována populace dětí narozených v letech 1992 a 1993 v okrese Beroun do pěti let Života. Hodnocena byla jejich alergologická diagnóza, prevalence respiračních onemocněni a kožních změn v průběhu života. Bylo sgištěno, že zásadním rizikovým faktorem, který se nejvýznamněji podílí na vzniku onemocnění u dítěte, je přítomnost onemocnění u některého z rodičů. Zvýšené hodnoty IgE v pupečníkové krvi toto riziko značně posilovaly. Navíc do pěti let onemocněla většina dětí 8 negativní rodinnou anamnézou, ale vysokými hodnotami IgE v pupečníkové krvi. Dalšími faktory, které zvyšovaly riziko, byly obtíže při přechodu na umělou výživu. Rodiče, především otcové již dispenzarizovaných děti, významně více často kouří.
Keywords: rizikové faktory; finanční podpora výzkumu jako téma; imunoglobulin E; Medical History Taking; Risk Factors; alergie; anamnéza; lidé; Child; Research Support as Topic; Hypersensitivity; dítě; Immunoglobulin E; odběr fetální krve; Cordocentesis; Humans