Využití vyšetření solubilních HLA molekul I. třídy u dětí při transplantaci kostní dřeně - Šedivá, Anna; Starý, Jan; Hromadníková, Ilona; Skalická, A; Ghio, M (Časopis lékařů českých, 2000)
Východisko. Solubilní HLA (sHLA) molekuly jsou sérovou formou HLA glykoproteinů, které kromě dalších funkcí hrají úlohu při transplantacích. Cílem naší práce bylo potvrdit možnost využití stanovení sHLA I. třídy k predikci a sledování průběhu GVHR (graft versus host reaction, reakce štěpu proti hostiteli) u dětí při transplantaci kostní dřeně (TDK). Metody a výsledky. Vyšetřili jsme u 6 pacientů sHLA I. třídy před a opakovaně po alogenní TKD. Transplantace byla provedena pro těžký kombinovaný imunodeficit u 1 dítěte, u 3 dětí pro akutní lymfoblastickou leukémii, 1 pacient byl transplantován pro těžkou aplastickou anémii a 1 pro non-Hodgkinský lymfom. Děti byly sledovány 15 dní až 21 měsíců podle svého klinického průběhu. S cílem zlepšení predikce možné GVHR před TKD jsme vyšetřili sHLA I. třídy v supernatantech získaných ze směsných lymfocytárních kultur (MLC) u 5 dětí transplantovaných pro akutní lymfatickou leukémii (ALL) a výsledky jsme porovnali s následnou GVHR klasifikovanou dle Seattle kritérií. Solubilní HLA molekuly I. třídy byly stanovovány metodou ELISA. Vzestup hladiny sHLA molekul předcházel o 1-2 dny projevy GVHR, nebylo však jednoznačně možné odlišit tento vzestup od případného výkyvu v hladinách z jiných příčin. Jeden případ hyperakutní GVHR III. stupně nebyl provázen žádnou odezvou v hladinách sHLA. Výsledky sHLA v supernatantech MLC byly individuální a neodpovídaly ani současně měřeným hladinám cytokinů ani stupni GVHR. Ve dvou případech s letálním průběhem přesto, že dárcem byl HLA identický sourozenec, byly nalezeny vysoké hodnoty sHLA v kultuře dárcovských lymfocytů. Závěry. Domníváme se, že výsledky sHLA I. třídy v souvislosti s predikcí GVHR je třeba interpretovat s velkou opatrností. V mozaice skládající se z klinického obrazu a dalších laboratorních vyšetření mohou tyto výsledky přispívat celkovému obrazu GVHR.
Keywords: Child; Histocompatibility Testing; Graft vs Host Reaction; Transplantation Immunology; testování histokompatibility; transplantace kostní dřeně; reakce štěpu proti hostiteli; Humans; MHC antigeny I. třídy; transplantační imunologie; lidé; dítě; Bone Marrow Transplantation; Histocompatibility Antigens Class I