Stanovení cetrimidu a dijodidu chlorhexidinia v mikročásticích z biodegradabilního kopolymeru na bázi kyseliny mléčné - Kubíček, Vladimír (Česká a slovenská farmacie, 2000)
Byl navržen a ověřen postup stanovení cetrimidu a dijodidu chlorhexidinu v polymerních mikročásticích. Popisovaný postup kombinuje metodu spektrofotometrickou pro stanovení dijodidu chlorhexidinu s titrací v nevodném prostředí, kterou se stanoví suma dusíkatých bází. Pro ověření schopnosti navrženého postupu poskytovat spolehlivé výsledky bylo provedeno určení opakovatelnosti a správnosti obou stanovení. Výsledky dokazují, že uvedený postup je vhodný ke zvolenému účelu. Tímto postupem byly analyzovány vzorky v průběhu vývoje antiseptických přípravků, které obsahovaly účinné látky ve vysokomolekulámím biologicky odbouratelném nosiči.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Spectrophotometry; příprava léků; Chlorhexidine; Drug Compounding; Research Support as Topic; spektrofotometrie; chlorhexidin; titrace; Titrimetry; Technology, Pharmaceutical; farmaceutická technologie