Sledování bronchodilatačního účinku přípravku Salamol ve dvou inhalačních systémech u pacientů s bronchiálním astmatem - Novotná, Bronislava (Alergie (Praha, Print), 2000)
Pokrokem v léčbě astmatu bronchiale je užívání inhalačních systémů. Tlakové dávkované aerosoly (p MDI) jsou nejpoužívanějšími inhalačními systémy. Více než 50 % pacientů nezvládne techniku jejich užívání. Ke zlepšení compliance je přidán inhalační nástavec (IN), který má nevýhody ve své velikosti. Srovnali jsme proto bronchodilační účinek 400 m salbutamolu podaného inhalačním systémem pMDI + IN (pMDI+S) oproti systému Easi Breathe (EB) přípravku Salamol (fy Galena) u pacientů s bronchiálním astmatem. Statistické zhodnocení změny FEVl po podání bronchodilatancia prokázalo srovnatelnost obou inhalačních systémů (p = 0,2144, p = 0,1604, p = 0,174). Pro nedostatečnou compliance pMDI+ S, zajistí inhalační systém EB vždy dostatečnou plicní depozici.
Keywords: Male; Middle Aged; Adolescent; bronchodilatancia; Adult; dospělí; mužské pohlaví; aplikace inhalační; mladiství; lidé; ženské pohlaví; Humans; Bronchodilator Agents; Asthma; Female; Administration, Inhalation; lidé středního věku; bronchiální astma; SALAMOL (GALENA)