Placental Site Trophoblastic Tumour a Epitheloid Trophoblastic Tumour v souboru maligních tumorů trofoblastu zachycených v Centru pro trofoblastickou nemoc v ČR v letech 1955-2000 - Zavadil, Miloslav; Uhlíř, M; Feyereisl, Jaroslav; Šafář, P (Česká gynekologie, 2000)
Cíl studie: Určit postavení Placental Site Trophoblastic Tumour (PSTT) a tzv. Epitheloid Trophob-lastic Tumour (ETT) mezi maligními tumory trofoblastu (MTT).Typ studie: Retrospektivní analýza.Název a sídlo pracoviště: Centrum pro trofoblastickou nemoc (CTN) v České republice, Ústav propéči o matku a dítě (ÚPMD) Praha 4, ČR.Metodika: Byla provedena klinicko-patologická analýza 367 maligních tumorů trofoblastu (MTT)zachycených v celostátním Centru pro trofoblastikou nemoc (CTN) v České republice v letech1955 - 2000.Výsledky: Na základě srovnání s vývojovými stadii ortologického trofoblastu bylo vymezeno pěttypů MTT: 1: typický „klasický“ choriokarcinom (CH). tzv. No Special Type (CH-NST), 2. CH-syn-cytiotrofoblastický (CH-SYN), 3. CH-cytotrofoblastický (CH-CYT), 4. CH-disociovaný (CH-DIS), 5.CH-nediferencovaný (CH-NED). Maligní formy PSTT jsou morfologicky i biologicky shodné s CH-CYT a CH-DIS, ETT odpovídá CH-NED. Je uveden výskyt všech typů za celé období a ve 3 časo-vých etapách vymezených podle převládajícího způsobu léčby: 1. etapa (1955-63) bezchemoterapie (CHT), 2. etapa (1964-80) s nediferencovanou CHT, 3. etapa (1981-2000) s diferenco-vanou CHT. Za celé období byl CH-NST zachycen 294x a tvořil 80,1 % všech MTT. CH-SYN 14x tj.3,8 %, CH-CYT 12x, tj. 3,3 %, CH-DIS 22x tj. 6 % a CH-NED 25x tj. 6,8 %. Během všech tří etapprocento výskytu jednotlivých MTT bylo téměř stejné, ale mortalita v jednotlivých etapách sevýrazně změnila. V 1. etapě dosáhla u všech typů celkem 94,5 %. V 2. etapě klesla na 43,6 % a ve 3.etapě na 5,8 %. Významné rozdíly byly v závislosti na histologickém typu. U CH-NST činila pouze3,2 % a u nejdiferencovanějšího typu CH-SYN byla nulová. Naopak úmrtnost málo diferencova-ných typů byla u: CH-CYT 40 %, CH-NED 18,1 %, CH-DIS 11,1 %. Letalita PSTT dána společnouúmrtností CH-CYT a CH-DIS v 1. etapě dosáhla 100 %, ve 2. etapě klesla na 53,8 % a ve 3. etapěna 21,4 %. Úmrtnost na ETT odpovídající CH-NED činila v 1. etapě 100 %, ve 2. etapě 44,4 % a ve3. etapě 18,1 %. Snížení mortality u PSTT a ETT ve třetí etapě bylo dosaženo nasazením agresivnípolychemoterapie a včasnou chirurgickou intervencí.Závěr: Uvedená morfologická charakteristika umožňuje rutinní bioptickou diagnostiku maligníchforem PSTT a ETT, zařazuje tyto nádory mezi málo diferencované MTT a odlišuje je od benigníchlesí trofoblastu.
Keywords: Česká republika; Trophoblastic Tumor, Placental Site; lidé; trofoblastický nádor lokalizovaný v placentě; Humans; Czech Republic