Cytologie mozkomíšního moku u retinoblastomu - možnost včasného záchytu diseminace nádoru do CNS - Glosová, Libuše; Mališ, Josef; Kodet, Roman; Dimmerová, D (Česká a slovenská oftalmologie, 2000)
Retinoblastom je maligní nádorové onemocnění vyskytující se v dětském věku. Mezi nejzávažnější faktory, které ovlivňují možnosti vyléčení pacienta s retinob- lastomem, patří včasný záchyt onemocnění, správně stanovená diagnóza a adek- vátní terapie. Na uvedené kazuistice dokládáme význam cytologického vyšetření mozkomíšního moku, které se u retinoblastomu uplatňuje zejména při sledování průběhu léčby. Cytologické vyšetření mozkomíšního moku je u tohoto typu nádo- ru velmi spolehlivé a může stanovit infiltraci nádorových buněk do CNS mnohem dříve, než zobrazovací metody.
Keywords: metastázy nádorů; Child; Retinoblastoma; lidé; retinoblastom; Cerebrospinal Fluid; mozkomíšní mok; Neoplasm Metastasis; dítě; Humans