Nefrotoxicita antibiotik - Hertlová, Miluše (Interní medicína pro praxi, 2000)
Nefrotoxicita některých antibiotik je všeobecně známa a většinou respektována. Článek objasňuje charakter a rozsah možného poškození ledvin antibiotiky a jeho klinický obraz. Ve druhé části se práce zaměřuje na vylučování jednotlivých skupin antibiotik ledvinami a v podobě tabulek uvádí přehled doporučovaných redukcí dávek při renální insuficienci tak, aby byl použitelný v každodenní praxi.
Keywords: Kidney Failure, Chronic; lidé; lékové předpisy; Acute Kidney Injury; chronické selhání ledvin; antibakteriální látky; Anti-Bacterial Agents; akutní poškození ledvin; intersticiální nefritida; Nephritis, Interstitial; Drug Prescriptions; Humans