Mikrobiologická a klinická analýza invazívnych pneumokokových infekcií v Slovenskej republike, 1996-1999 - Trupl, Jan; Hupková, Helena; Bálint, Ondrej; Stankovič, I (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2000)
Cieľ práce: Zhodnotiť stav rezistencie kmeňov Streptococcus pneumoniae, ktoré boli izolované pri invazívnych pneumokokových ochoreniach, analyzovať distribúciu sérotypov a rizikové faktory invazívnych pneumokokových ochorení. Metodika: Vyšetrenie minimálnych inhibičných koncentrácií štandardnou agarovou dilučnou metodou, serotypizácia izolovaných kmeňov sérami Statens Serum Institut, Kodaň, Dánsko, analýza klinických protokolov štúdie. Výsledky: Zo 153 kmeňov S. pneumoniae bolo 36 % intermediárnych a rezistentných na penicilín a 30,7 % na ceftriaxon. Vyššia frekvencia kmeňov necitlivých na penicilín bola zaznamenaná u kmeňov izolovaných z hemokultúr a punktátov pacientov s pneumokokovou pneumóniou (42,9 %) oproti kmeňom izolovaným u pacientov s pneumokokovou meningitídou (30,7 %) alebo sepdkémiou (21,4 %). Rezistencia na penicilín bola vyššia u detí do 5 rokov veku (52,8 %) oprod iným vekovým skupinám. Významnými rizikovými faktormi pneumokokovej infekcie boli primárné virusové ochorenia, imunosupresia a predchádzajúca antibiotická terapia. Vysokorezistentné kmene pneumokokov boli reprezentované relatívne malým počtom sérotypov 19A, 23F, 14, 9V. Záver: Výsledky štúdie poukazujú na potrebu prehodnotiť súčasné prístupy k iniciálnej terapii predpokladanej invazívnej pneumokokovej infekcie v Slovenskej republike a potrebu prijada strategických opatrení v antibiotickej politike, ktorých dôsledné dodržovanie by viedlo k zníženiu selekčného daku antibiotik a k zníženiu frekvencie výskytu rezistentných kmeňov pneumokokov najmä v detskej populácii. Súčasťou tohoto prístupu musí byť mikrobiologická surveillance rezistencie pneumokokov na regionálnej úrovni vykonávaná štandardnými metodami a rozšírenie sérotypizačných štúdií pre rozhodovanie o vakcinačnej stratégii u detí do 5 rokov veku. Využide 23-valenčnej polysacharidovej vakcíny v rizikových skupinách dospelej populácie je i na základe tejto štúdie indikované.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; mikrobiální testy citlivosti; bakteriální vakcíny; Serotyping; Slovakia; lidé; Drug Resistance, Microbial; Streptococcus pneumoniae; Anti-Bacterial Agents; Bacterial Vaccines; Microbial Sensitivity Tests; Research Support as Topic; pneumokokové infekce; Slovenská republika; antibakteriální látky; Pneumococcal Infections; sérotypizace; antibiotická rezistence; Humans