Rezistentná tuberkulóza na Slovensku - Solovič, Ivan; Trenkler, Juraj; Hamžík, Julián (Studia pneumologica et phtiseologica, 2000)
Podľa údajov z Národného registra tuberkulózy vo Vyšných Hágoch v roku 1999 boli vyšetrené testy citlivosti na antituberkulotiká u 648 pacientov. V 25 prípadoch sa zistila rezistencia (3,9 %). U 14 pacientov (2,2 %) sa zistila rezistencia na 1 antituberkulotikum, u U pacientov (1,7 %) naviac ako 1 antituberkulotikum, 10 pacienti (1,5 %) boli infikovaní multirezistentným kmeňom (na izoniazid a rifampicín). V liečbe multirezistentnej tuberkulózy má chirurgické riešenie nezastupiteľnú úlohu v individuálnych liečebných režimoch.
Keywords: Drug Therapy; věkové faktory; Slovakia; lidé; epidemiologické studie; Slovenská republika; plicní tuberkulóza; Epidemiologic Studies; Drug Resistance, Microbial; Tuberculosis, Multidrug-Resistant; Age Factors; multirezistentní tuberkulóza; Tuberculosis, Pulmonary; farmakoterapie; antibiotická rezistence; Humans