Endoftalmitida po operaci katarakty - Ernest, Jan; Rejmont, Leoš; Pašta, Jiří; Němec, Petr (Česká a slovenská oftalmologie, 2000)
Endoftalmitida je jednou z nejvážnějších komplikací po operaci katarakty. Inci- dence je udávána od 0,07 do 0,58 %. Autoři hodnotí sestavu 34 případů endoftal- mitidy z 13 247 očí operovaných pro kataraktu v letech 1990-1999 na očním oddělení ÚVN. Zmiňují použitou metodiku a výsledky. Závěry shrnují do následu- jících bodů: 1. Včasná pars plana vitrektomie při rozvíjející se endoftalmitidě zlepšuje vyhlíd- ky na udržení dobrých zrakových funkcí. 2. Přechodem na ambulantní operativu jsme nezaznamenali vyšší procento výs- kytu pooperačních endoftalmitid. 3. Operační řešení u endoftalmitid většinou nevyžaduje explantaci IOL.
Keywords: pooperační komplikace; Humans; Treatment Outcome; lidé; vitrektomie; antibakteriální látky; Postoperative Complications; výsledek terapie; Female; endoftalmitida; lidé středního věku; Cells, Cultured; Anti-Bacterial Agents; Male; Endophthalmitis; extrakce katarakty; Cataract; Cataract Extraction; Adult; katarakta; dospělí; senioři; Aged; Middle Aged; kultivované buňky; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Vitrectomy