Sociální rehabilitace těžce zrakově postižených - Šimůnek, Marek (Česká a slovenská oftalmologie, 2000)
Příspěvek podává základní informace o formách sociální rehabilitace těžce zra- kově postižených lidí v České republice, kterou tvoří Střediska rané péče, speciál- ní školy, speciálně pedagogická centra, Tyfloservis (kterému je věnována hlavní pozornost) a další střediska Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Součástí příspěvku je úplný seznam všech středisek sociální rehabilitace včetně kontaktů. Cílem příspěvku je shrnout základní informace týkající se sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých a pomoci v kontaktu oftalmolo- gům, resp. jejich zrakově postiženým pacientům s konkrétním zařízením násled- né péče.
Keywords: sociální facilitace; ambulantní zařízení; Social Facilitation; Education, Special; smyslové pomůcky; lidé; Ambulatory Care Facilities; zrakově postižení; Persons with Visual Disabilities; školy; rehabilitace; Rehabilitation; Schools; Humans; speciální vzdělávání; Sensory Aids