Snižuje mírné pití alkoholu výskyt i úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční? - Šamánek, Milan (Časopis lékařů českých, 2000)
Konzumace malého množství alkoholu brzdí rozvoj aterosklerózy, snižuje morbiditu a mortalitu na ischemickou chorobu srdeční i celkovou mortalitu. Mechanismus příznivého účinku alkoholu nebyl dosud objasněn, ale usuzuje se, že dochází ke změnám lipidového metabolizmu, k antioxidačnímu účinku a ke změnám hemostázy. Při mírném pití stoupá hladina HDL cholesterolu a klesá LDL cholesterol. Antioxidanty jsou uloženy zejména ve slupce hroznů, a tudíž hlavně v červeném víně. Alkohol snižuje hladinu fibrinogenu a zvyšuje tPA, inhibuje agregaci krevních destiček a klesá faktor VIIc. Alkohol působí protistresově, potlačuje strach, úzkost i stavy deprese. Optimální dávka alkoholu je 20 až 40 g denně u mužů a polovina této dávky u žen. Zdůrazněna je nutnost každodenního pití. Mezi pitím piva, vína nebo tvrdého alkoholu nejsou podstatné rozdíly. Velmi důležité je nepřekročit doporučenou dávku alkoholu.
Keywords: Ethanol; Alcohol Drinking; koronární nemoc; Wine; Humans; lidé; Antioxidants; pivo; Coronary Disease; Beer; víno; lipoproteiny HDL; ethanol; antioxidancia; pití alkoholu; Lipoproteins, HDL