Zobrazení vaskularizace prostaty power Dopplerem a jeho trojrozměrnou (3D) rekonstrukcí: stanovení vyhodnocovacích kritérií a význam vyšetření při určení diagnózy a stadia karcinomu prostaty - Sauvain, J. L; Palascak, Paul; Zachoval, Roman; Bourcheid, D; Bloqueau, Ph; Bremon, J. M; Jung, L; Maniere, P; Urban, Michael (Česká radiologie, 2000)
Cílem studie bylo stanovit úlohu vyšetření power Dopplerem při iniciální diagnostice karcinomu prostaty, při posouzení extraprostatické invaze, při hodnocení velikosti nádoru a při hodnocení buněčné diferenciace pomocí stupně vaskularizace nádoru. Bylo vyšetřeno 87 pacientů s hypoechogenním ložiskem v oblasti periferie prostaty. Vyšetření power Dopplerem bylo v případě lokalizovaných karcinomů srovnáno s histologickým výsledkem sextantových biopsii a radikálních prostatektomií. Stupeň vaskularizace byl kvantifikován pomocí indexu vaskularizace 1-3. U 21 pacientů, kteří podstoupili radikální prostatektomií, byla prospektivně vyhodnocena extraprostatická invaze nádoru. Vyšetření power Dopplerem má při diagnostice karcinomu prostaty senzitivitu 98,1 % a specificitu 77,1 %. Pro prevalenci onemocnění 0,4 - 0,9 je pozitivní prediktivní hodnota vyšetření 86,4 - 74 % a negativní prediktivní hodnota 96,4 - 98,4 % (p = 0,02). U lokálně pokročilých nádorů bylo zjištěno. že nádorová vaskularizace přesahuje okraje hypoechogenního ložiska a cílená biopsie pomocí power Doppleru umožňuje přesnější stanovení velikosti nádoru. U lokalizovaných nádorů byla přítomnost centrální anomální vaskularizace často spojena s efektem expanzivního procesu. Kvalitativně byly odlišeny 3 typy vaskularizace: A, B a C, u kterých byla prospektivně zjištěna pravděpodobnost extraprostatické invaze. V osmi případech typu A (centrální vaskularizace nádoru a pravidelná avaskulámí prostatická kapsula) nebyla extraprostatická invaze zjištěna u 7 pacientů (12,5% riziko invaze). V osmi případech typu C (bohatá nádorová vaskularizace, zasahující do periferie a ztenčující nebo penetrující prostatickou kapsulu) byla invaze zjištěna u 6 pacientů (75% riziko invaze). Index vaskularizace roven novým skóre rovným nebo větším než 7 a u 6 ze 17 pacientů s Gleasonovým skóre nižším než 7 (R = 0,283, p = 0,033).
Keywords: Carcinoma; buněčná diferenciace; Prostatic Neoplasms; Neovascularization, Pathologic; Ultrasonography, Doppler; karcinom; nádory prostaty; invazivní růst nádoru; Neoplasm Staging; staging nádorů; Neoplasm Invasiveness; Humans; mužské pohlaví; Male; lidé; patologická angiogeneze; ultrasonografie dopplerovská; Cell Differentiation