První instalace pozitronového emisního tomografu v České republice - Janeba, Daniel; Bělohlávek, Otakar (Česká radiologie, 2000)
Pozitronová emisní tomografie (PET) se po více než 25 letech svého vývoje stala nedílnou součástí řady zahraničních pracovišť nukleární medicíny. Od srpna 1999 je dostupnou i v ČR díky zřízení PET centra Praha v Nemocnici Na Homolce. Přes mnohé podobnosti s konvenční nukleární medicínou má však PET některé specifické rysy, a to jak z hlediska vyšetřovacích možností, tak z hlediska technické realizace a zpracování dat. V tomto článku je nastíněno fyzikální pozadí metody PET a charakteristika přístroje instalovaného v PET centru Praha.
Keywords: Česká republika; Czech Republic; Tomography Scanners, X-Ray Computed; tomografy rentgenové počítačové; technologie; lidé; Tomography, Emission-Computed; Humans; tomografie emisní počítačová; Technology