Poranění tenkého střeva při polytraumatu - Michek, Jaroslav; Zelníček, P; Kubačák, Jan; Vrastyák, J; Wendsche, P; Veselý, R (Rozhledy v chirurgii, 2000)
Autori referují o nárůstu penetrujících bríšních poranění během posledních pěti let, zejména při kriminálních úrazech. Analyzují postupy diagnostické u stabilizovaného poraněného, místo laváže bríšní dutiny v indikovaných případech upřednostňují diagnostickou a terapeutickou laparoskopii. U poraněných v kritickém stavu doporučují urgentní operační revizi pro rychle narůstající kompartment syndrom za cenu staged laparotomy. Zdůrazňují timing operačních postupů u závažných sdružených poranění a závěry dokládají operačními výsledky.
Keywords: polytrauma; dospělí; Laparotomy; Female; Wounds, Gunshot; Adult; tenké střevo; ženské pohlaví; laparotomie; Multiple Trauma; poranění břicha; Intestine, Small; Adolescent; lidé; Intestinal Perforation; kompartment syndrom; Compartment Syndromes; Male; střelné rány; perforace střeva; mužské pohlaví; mladiství; Abdominal Injuries; Humans