Gabapentin v léčbě neuropatických bolestí - Ševčík, Pavel; Mastík, Jiří; Kvapilová, Hana (Bolest (Praha, Print), 2000)
Antiepileptikum gabapentin byl v průběhu 2. poloviny 90. let studován rovněž jako preparát významně tlumící neuropatické bolesti různého původu. Sledovali jsme účinnost tohoto preparátu v prospektivní studii u nemocných s různými typy neuropatických bolestí po dobu nejméně 3 měsíců. Celkem jsme gabapentin použili u 36 nemocných, kritéria pro zhodnocení studie k danému termínu splnilo 20 nemocných. 17 pacientů (85 %) konstatovalo výrazné nebo částečné zlepšení, u žádného nemocného nedošlo ke zhoršení bolesti. Významně poklesla intenzita bolestí hodnocená vizuální analogovou škálou vždy ráno, v poledne a večer po dvou týdnech, 3 měsících a u části nemocných i po 6 měsících. Nežádoucí účinky, zpravidla mírné a dočasné, se vyskytly u 75 % pacientů. Vzhledem ke své účinnosti a nízké toxicitě je gabapentin lékem výrazně rozšiřujícím možnosti léčby bolestí neurogenního původu a jeho preskripce by měla být umožněna i odborníkům pracujícím na ambulancích pro léčbu bolesti - algeziologům.
Keywords: antikonvulziva; Gabapentin; Neuralgia; gabapentin; bolest; Pain; diabetické neuropatie; migréna; Diabetic Neuropathies; GABA modulátory; GABA Modulators; neuralgie; Migraine Disorders; Anticonvulsants